Meringue cake atau pavlova adalah sama konsep dan resipinya dengan meringue cookies, cuma untuk meringue cake ini ia dibuat sebesar kek biasanya 7 atau 8 inchi dan kek di top dengan cream pastry dan whipped cream. Buah-buahan terutamanya berries merupakan pilihan utama untuk hiasan kek. Kekacang juga boleh dijadikan pilihan yang baik jika ada yang berminat dengan kacang.
Meringue Cake
- 4 biji putih telur
- 100 g gula ising
- 240 g gula pasir
- 1 sdb tepung jagung
- 1 sdt cuka
- pastry cream
- whipped cream
- Cara Menyediakannya
- Putih telur disatukan dengan gula pasir dan dibuat duble boiler sehingga gula hancur
- Alihkan ke mangkok mixer dan pukul sehingga soft peak, bertanduk
- Masukkam gula ising sedikit demi sedikit sambil dipukul
- Masukkan tepung jagung dan cuka sambil dikaup rata
- Panaskan oven ke 100 C
- Adunan dimasukkan ke dalam piping beg menggunakan nozel pilihan
- Pipe keatas dulang pembakar yang diletakkan parcement paper
- Bakar selama 1 1/2 - 2 jam atau sehingga meringue kelihatan kering
- Biarkan meringue sejuk di dalam oven ekurang-kurangnya 1 jam dan baru dikeluarkan
- Sapu pastry cream dan whipped cream dan susun buah2an
Resipi Pastry Cream
Notes
1 comment:
wah..sedapnya
Post a Comment