Cuaca panas, sedap sediakan agar-agar seperti ini. Masih ingat lagi mempelajarinya di kelas sains rumahtangga. Bahan diguna juga mudah, agar-agar, santan dan telur. Resipi yang sama juga boleh dipelbagaikan dengan menggunakan pati pandan atau gula merah.
Agar-agar santan sirap rose
- 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
- 4 cawan
- 3/4 cawan gula pasir
- 1 cawan santan pekat
- 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
- Secubit garam
- 1-2 sudu besar sirap rose
- 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
Cara-cara:
- Masak air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose. Masukkan juga simpulan daun pandan.
- Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana sambil dikacau-kacau.
- Tutup api.
- Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras.
- Sejukkan dalam peti sejuk
No comments:
Post a Comment