Resipi dari Cooking Tackle ini cukup menarik kerana ini kali pertama saya membuat kuih talam menggunakan telur. Resipinya juga menarik kerana ia tidak akan mengecewakan kita pasti jadi. Kuihnya lemak dan paling mustahak kita boleh tentukan berapa banyak yang kita ingini. Adunannya mudah disukat. Untuk resipi ini kita bleh menghasilkan lebih kurang 20 biji talam
Talam Labu Mini
Lapisan Bawah
Cara menyediakan
RECIPE SOURCE: cOOKING TACKEL
Lapisan Bawah
- 180 g isi labu
- 380 ml santan
- 90 g tepung beras
- 25 g tepung ubi
- 90 g gula
- 2 biji telur
- garam secukup rasa
- minyak untuk disapu pada acuan
Blend semua bahan sehingga menjadi adunan lincin
- 180 g santan
- 40 g tepung beras
- secubit garam
Cara menyediakan
- Panaskan kukusan
- Sapukan acuan mpang dengan sedikit minyak
- Tuangkan adunan labu dan kukus selama 15 - 20 minit
- Kemudian tuangkan adunan atas dan kukus selama 10 minit lagi
- Keluarkan dari kukusan dan sejukkan
RECIPE SOURCE: cOOKING TACKEL
1 comment:
kelihatannya sangat enak , jadi pengen nyoba !!
Post a Comment