Resipi favourite yang diulang berkali-kali pun tidak akan merasa jemu. Kali ini saya masukkan belimbing buloh. Masak Lomak cili padi memang sedap dimasukkan belimbing buluh terasa lemak-lemak masam.
Ayam Lomak Cili Padi Belimbing Buloh
- 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- 2 batang serai - diketuk
- 1 helai daun kunyit disiat-siat
- 10 biji belimbing buloh dibelah dua
- garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk:
- 20-25 biji cili padi
- 1 labu bawang besar
- 2 inci kunyit hidup
Cara:
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.
- Masak dengan menggunakan api sederhana sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.
- Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
- Masukkan belimbing buloh
- Padamkan api dapur.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment