Sayur Kangkng Goreng Belacan ini boleh dikatakan top, ada di restoran Thai, ada di Restoran Cina dan ada juga di Restoran Melayu. Merupakan sayur favourite dan mungkin juga sayur ini sesuai digoreng cara begini.
Saya masukkan sedikit udang hidup sebab saya suka meratah, tapi sayur ini sesuai juga dimasukkan udang kering atau ikan bilis sebagai perencahnya.
Kangkong Goreng Belacan
- 1 ikat kangkung
- 6 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 10 biji cili api
- 5 biji cili merah
- Sedikit belacan
- 100 g udang hidup
- Sedikit air
- Garam dan gula
Cara-cara
Tumbuk bawang merah,
bawang putih, cili merah, cili api, dan belacan
Panaskan minyak,
tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
Masukkan udang hidup dan biar seketika
Masukkan sedikit
air, kemudian masukkan kangkung.
Masukkan garam dan
gula secukup rasa. Masak kangkung sehingga sedikit layu (2-3 minit).
Notes
1 comment:
Adoii mmg sedap..
Post a Comment