Beignet ini adalah lebih kurang cream puff, ramuannya serta cara membuatnya sama, bezanya terletak pada cara membakarnya, kalau cream kita bakar menggunakan oven, beignet pula digoreng cara deep fry.
Beignet ini sedap dimakan begitu aje dengan gula ising ataupun dimakan bersama jem atau pun madu. Kue ini sesuai dibuat sebagai hidangan petang
Easy Beignet
- 1 Cawan Tepung Gandum
- 1 Cawan Air Tapis
- 1/2 Cawan Buttercup
- 2 sdb Gula
- 4 Biji Telur
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
Cara-Cara;
cara buat cream puff
gebu sedap
1. Buttercup
dipotong dadu dan dimasukkan kedalam periuk bersama air.
2. Masukkan minyak
jagung / masak kedalamnya dan masak hingga didih sebati.
3. Masukkan gula
kacau hingga sebati kemudian masukkan tepung dan gaul rata.
4. Pastikan tepung
menjadi doh lembut seperti gambar dan biarkan sejuk seketika.
5. Masukkan telur dan
esen vanilla ke dalam bekas lain dan pukul hingga kembang.
6. Masukkan doh yang
telah sejuk dan pukul lagi guna mixer hingga sebati.
7. Adunan akan
menjadi seperti adunan kek,
8. Panaskan minyak dan jemput-jemputkan seperti membuat jemput2
9. Goreng sehingga kekuningan dan angkat
10. Taburkan gula ising semasa menghidang
9. Goreng sehingga kekuningan dan angkat
10. Taburkan gula ising semasa menghidang
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
1 comment:
sedapnyer...
Post a Comment