Bila mood malas menyerang, makanya 3 hari mengadap post ini tetapi tidak lepas Hari ini terpaksa cekalkan hati untuk siapkan entry ini kerana banyak lagi yang perlu selesaikan.Salmn grill atau bakar ini saya sediakan dengan lemon sos, rasanya paing sesuai untuk mengelakkan dari bau hayir ikan. Saya masukkan juga sedikit dill kerana merasakan ianya satu kombinasi yang cukup sesuai
Lemon Black Pepper Salmon
Cara-caranya :
1. Perapkan ikan
Salmon dengan garam, lada hitam, lada sulah, serbuk oregano secukup rasa dalam
5 minit.
2. Panaskan minyak
zaitun di atas pemanggang atau bakar
3. Letakkan ikan
Salmon yang telah diperap tadi di atas pemanggang, tunggu sehingga garing dan
balik-balikkan ikan supaya ia masak kedua-kedua belah. (berhati-hati supaya
ikan tak patah, balikkan hanya bila nampak dah garing)
4. Bila dah masak,
ketepikan.
Untuk Sos Lemon
- 1/2 cawan butter potong kube
- 3 ulas bawang putih
- 6 sdb jus lemon
- Satu sudu dill kering
- Sedikit tepung gandum dicampur air
- Garam
Panaskan kuali
dengan api sederhana.Masukkan butter, 3 ulas bawang butih cincang,
goreng sebentar.Masukkan 1 cawan air satu sudu dill kering. Masukkan jus lemo
Campurkan sedikit
tepung dan air untuk memekatkan kuah.Masukkan dalam kuali dengan api
kecil.Kacau sebati.Akhir sekali perasakan dengan garam .Kacau
sehingga mendidih dan Hidangkan.
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment