Chinese snack yang cukup popular se entero dunia. Intinya boleh dimasukkan apa saje yang kita suka. Untuk kali ini saya menggunakan ayam kisar yang diperap bersama bahan perapan. Saya masukkan daun bawang kerana daun bawang memang sinonim dengan masakan Cina. Snak ini sedap dihidangkan bersama cili sos
Wanton Goreng
Bahan2:
- 1 paket kulit wantan
- 200 g isi ayam- kisar
- 1/2 biji bawang besar cincang halus
- 2 tsp tepung jagung
- 1 tsp minyak bijan
- 1 sudu makan maggi seasoning
- 1/2 tsp lada sulah
- 3 pokok daun bawang dihiris halus
- garam secukup rasa
Cara2
Gaul sebati semua
bahan inti dan perap dlm peti sejuk selama sejam.
letakkan 1 sudu
kecil inti dlm kulit wantan dan bungkuskan.
Basahkan bahagian tepi kulit wantan
supaya dia melekat.
Goreng hingga kuning
keemasan dan blh dihidang dgn sos cili.
Notes
No comments:
Post a Comment