Lauk singgang ini adalah antara lauk yang tidak menjemukan malah boleh dikategorikan sebagai lauk yang sihat kerana tidak menggunakan minyak. Semua bahan direbus aje Pilihan ikan adaah bergantung kepada citarasa masing-masing, begitu juga dengan bahan sampingan, tapi biasanya rang lebih gemar meletakkan bendi.
Jika sukakan ia lebih cerai bolehlah dimasukkan sedikit kunyit. Memang sedap dimakan bersama nasi panas dan sambal beacan.
Singgang Ikan Tenggiri
- 1 -2 keping ikan tenggiri
- 2 ulas bawang putih | hiris halus
- 2 ulas bawang merah | hiris halus
- 1 batang serai | titik
- ½ inci halia | hiris
- ½ inci lengkuas | hiris halus
- 2 keping asam gelugur
- 4-5 bendi
- 2 cawan air
- Gula dan garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Basuh ikan sebersihnya.
Ketepikan.
2. Didihkan dua cawan air di dalam
periuk. Masukkan, bawang putih dan bawang merah yang telah
dihiris.
3. Masukkan juga serai yang telah
dititik, halia dan lengkuas yang telah dihiris. Masukkan pula ikan dan asam
gelugur. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Biar mereneh seketika sehingga ikan
masak.
Notes
No comments:
Post a Comment