Pages

Monday, September 21, 2015

ASAM PEDAS BATANG KELADI


Tekak dah lama mengidam ni sejak Ramadan lagi, hajat hati hendak buat nasi ulam dan asam rebus batang keladi ni..tetapi tak berupaya bahan-bahan nasi ulam dan sayur keladi tidak dapat dikesan. 

Kata orang kalau dah namanya rezeki maka baru ini terjumpa sayur keladi ini di pasar Chow Kit, terus beli tapi tidak dibuat asam rebus seperti lazim saya buat sebaliknya saya buat asam pedas...perghh sedap ni....ha...ha..kata orang makan sampai tak ingat donia.

Menu simple sebegini sedap dimakan dengan nasi panas dan ikan goreng., saya beli sekilo ikan sardin goreng dan meratah sekali. Memang kena dengan selera.

Asam Pedas Batang Keladi
Ingredients
  • 2 ikat batang keladi dan buahnya
  • 1/2 cwn air asam jawa
  • 3 tangkai daun kesum
  • garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis
  • Air secukupnya

Bahan kisar

  • 25 tangkai cili kering rendam dahulu
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 2 " belacan
  • 1 " inci kunyit hidup
Blend sehingga menjadi pes basah

Instructions

  1. Batang keladi dan buahnya di siang, bersihkan, cuci dan toskan. Rebus hingga empuk. Toskan airnya bila nak masak nanti.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan air asam jawa dan masukkan pula batang keladi dan buahnya yg di rebus tadi.
  4. Masukkan air secukupnya, bergantung nak masak pekat atau cair. Biarkan hingga mendidih.
  5. Masukkan daun kesum, garam dan gula.
  6. Perasakan, sekiranya dah cukup rasa bolehlah matikan api dan hidangkan. 
    Notes

    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you.

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...