Kerabu Mangga Thai, irresistible mana mungkin menolaknya, dengar aje dah kecur. Merupakan menu favourite Restoran Thai mudah menyediakannya dan jika inginkan yang sedap seelok-eloknya dapatkan mangga yang muda dan ranggup
Untuk hidangan kali ini saya gorengkan sedikit kulit wanton dan taburkan atas kerabu Hasilnya lebih mantap.
Thai Mango Kerabu
- 6 biji mangga muda yang kecil2 tu (kupas kulit, sagat halus)
- 3 batang serai (dimayang halus)
- 4 biji tomato (potong panjang2)
- 10 tangkai cili padi (potong halus)
- 1 sudu besar udang kering (cuci, tos dan tumbuk halus)
- 4 sudu besar kacang tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar)
- 4 biji limau nipis (ambil jusnya)
- sos nampla @ sos ikan @ sos sotong
- gula secukup rasa
Cara :
- Campurkan mangga, serai, tomato, cili dan udang kering. Gaul rata.
- Perah asam limau, masukkan sos nampla dan perasakan dengan gula.
- Tabur kacang tanah atau digaul bersama dengan kerabu
No comments:
Post a Comment