Di bulan Ramadan ni sedap juga kalau dapat menu yang kurang berlemak dan masam-masam. Sup tulang dan daging ala Thai ini adalah lebih kurang sama dengan sup kita, cuma bezanya sup ini diletak dengan perahan air asam limau, jadi sup ini ada rasa masam-masam sedikit. Untuk menambahkan keenakkan pada sup ini saya sediakan sedikit cili oil...dan tearasa pedas sedikit.
SupTulang Ala Thai
- 1 kilo daging bercampur tulang lembu
- 6 biji kentang - potong 4
- 3 biji tomato - potong 4
- 1 biji carrot dipotong kecil
- Jus perahan limau nipis secukupnya
- 1 pokok daun sup
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
BAHAN TUMIS
- 3 sudu besar rempah sup
- 2 biji bawang merah - dimayang halus
- 1 biji bawang besar - dimayang halus
- 3 ulas bawang putih - dimayang halus
- 1 inci halia - dimayang halus
- 1 inci lengkuas - dimayang halus
- 2 batang serai dititik
- 5 biji cili api-boleh tambah ikut citarasa masing2
Kaedah Penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak dalam
periuk.
2. Tumis semua bawang tadi kemudian
masukkan rempah sup .
3. Kacau semua bahan ini sampai wangi
dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk .
4. Masukkan serai , cili api dan semua
tulang/daging , biarkan sampai mendidih dan hingga daing empuk.
5. Masukkan jus perahan limau nipis
secukupnya ikut citarasa masing-masing kalau suka lagi masam tambah la lagi jus
limau nipis.
6. Masukkan garam dan kacau sup
sekali-sekali sehingga daging masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la
dimasukkan semua ubi kentang .
7. Biarkan ubi kentang empuk dan baru
la dimasukkan buah tomato , bila buah tomato nampak layu boleh la ditutup api
dapur dan tabur la daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup.
.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment