Donut ini terkenal di Hawai dan South Pacific..ranggup di luar dan lembut di dalam..cukup sesuai buat minum petang atau sarapan pagi. Seperti donut biasa ia memerlukan waktu pemerapan lebih kurang dua jam. Bertambah sedap bila disalut dengan gula dan serbuk kayu manis.
- 2 1/ 2 sdt yeast kering
- 1/2 cawan air suam
- 1 sdb gula
Satukan dan kacau sehingga gula dan yeast larut.
Biar seketika sehingga berbuih dan naik
- 2 1/4 cawan tepung roti
- 1/2 cawan susu tepung
- 1 sdb mentega
- 2 biji telur
- 1 sdt esen vanila
- 1 sdt cuka
Cara Menyediakannya
- Satukan semua bahan kering
- Pukul telur dan masukkan cuka dan esen vanila dalam bekas berasingan
- Dalam mangkok bahan kering buat lubang dan masukkan bahan yeast, pukul dengan mixer hook
- Masukkan telur dan terus pukul
- Akhir sekali masukkan mentega.
- Pukul sehingga adunan menjadi elastik
- Oles minyak pada bekas bersih dan letak adunan yang diuli tadi
- Tutup dengan kain bersih dan perap selama 2 jam
- Selepas 2 jam tumbuk2kan adunan untuk mengeluarkan anginnya
- Bentukkan bulat sebesar bola ping pong, letak diatas bekas berminyak dan perap selama dua jam lagi
- Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan
- Angkat dan toskan minyak..kemudian salutkan dengan gula
Gula Salut
- 1 cawan gula halus
- 1/2 cawan gula perang
- 1 sdb serbuk kayu manis
- 1 sdt garam
Gaul rata
No comments:
Post a Comment