Serupa tapi tak sama..ha..ha..nampak macam masak lomak cili padi tetapi bukan..masakan ini terkenal di seberang..biasanya menggunakan ikan mas. Saya belajar membuatnya dari pembantu ru,mah..ramuanya lebih kurang sama dengan masak lomak..cuma dimasukkan sedikit serbuk ketumbar dan lengkuas...dan yang ketara perbezaannya ialah masak ayam bumbu kuning ini ditumis. Seperti lauk-pauk yang lain sedap disaji bersama nasi dan sambal tomat.
Ayam Masak Bumbu Kuning
1 ekor ayam,
potong menjadi 10
750 ml
santan
2 lembar
daun salam
2 lembar
daun limau
1 lembar
daun kunyit
1 batang
serai, ditik
3 sdb minyak
untuk menumis
Bumbu Halus:
15 biji cili padi
6 siung
bawang merah
2 siung
bawang putih
2 cm
lengkuas
2 cm kunyit
2 cm halia
2 sdb serbuk ketumbar
1/2 sdt lada
halus
1 sdt garam
Cara
Pembuatan :
Panaskan
minyak, tumis bumbu halus sampai harum,
tambahkan
daun salam, daun limau, daun kunyit dan ayam.
Masak sampai
ayam berubah warna.
Masukkan santan,
masak sampai mendidih,
kecilkan api masak sebentar lalu angkat
No comments:
Post a Comment