Resipi buttercake yang selalu saya gunakan untuk hiasan wedding cake. Tekturnya moist dan lembut. Kek ini sesuai diletakkan apa pun jenis frosting tapi paling sedap ialah gabungan buttercream dan berry jem.
Berry Layer Cake
Butter kek yang lembut dan moist sesuai dihiaskan dengan apa jenis frosting
- 300 gm butter
- 350 gm gula
halus atau gula kastor
- 350 gm tepung gandum
- 8 biji kuning telur
- 6 biji putih telur
- 1/4 sudu teh
esen vanilla
- 1 sudu teh
baking powder
- 20 gm ovelette
- 30 gm air
- Satukan semua bahan kecuali butter
- Putar adunan hingga creamy atau putih pucat
- Butter dipukul secara berasingan sehingga putih
- Masukan adunan butter ke dalam adunan tepung tadi dan pukul sehingga sebati
- Bahagi adunan kepada 3 dan tuang kedalam acuan 8"
- Bakar adunan
kek dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C api atas
dan bawah selama 45 minit
- Sejukkan kek dan lapikan kek dengan buttercream dan jem strawberry
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
1 comment:
Sedapnya kek...
Post a Comment