Sebut aje pasti pudding ini yang diminati, paling top masa ramadan. Senang membuatnya dan paling sedap dimakan bersama sos dan buah-buahan koktail
Pudding Kastad Koktail Bersos
Puding Kastard
- 1 cawan tepung kastard
- 1/2 sudu kecil garam
- 5 cawan air
- 5 sudu besar gula pasir
- Masukkan tepung kastard kedalam periuk..campurkan garam...gaul sebati
- Campurkan sume bahan2 cair....kacau sebati...
- Tuangkan bahan2 cair kedalam periuk berisi campuran tepung kastard....kacau sebati....
- Masak bahan2 kastard diatas api kecil...menggunakan senduk kayu...kacau selalu sehingga adunan kastard pekat berkilat...
- Bila adunan kastard mula meletup2....matikan api...
- Tuangkan adunan kastard dalam bekas yang bersesuaian....
- Setelah siap acuan/bekas diisi...biarkan sejuk...sebelum dimasukkan kedalam fridge...
Kuah Kastard
- 1 tin susu cair IDEAL
- 1 tin air..
- 4 sudu besar gula
- 1 biji kuning telur...
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar tepung kastard ...( campur dan bancuhkan dengan sedikit susu cair @ air....)
Cara-Cara
- Masukkan sume bahan kedalam periuk..
- Masak kuah sehingga gula larut dan kuah agak pekat sedikit..tutupkan api....
Notes
No comments:
Post a Comment