Resipi mudah dan ringkas tetapi cukup menyelerakan. Sesuai disajikan dengan sup dan nasi panas.
Tenggiri Sambal Jawa
Prep time
Cook time
Total time
2-3 potong ikan tenggiri (goreng garam kunyit)
11 biji cili hijau
7 biji cili padi1 biji bawang besar
1 biji tomato
4 sdb minyak masak
garam dan kiub maggi secukupnya
Cara Membuatnya
Panaskan minyak dan goreng semua bahan kecuali ikan goreng.
Angkat sejukkan dan tumbuk semua bahan.
Masukkan garam dan sedikit perasa maggi kiub.
Tumbuk kasar-kasar.
Angkat dan curahkan atas ikan.
* Banyaknya cili hijau dan cili padi bergantung kepada kepedasan yang diingini.
11 biji cili hijau
7 biji cili padi1 biji bawang besar
1 biji tomato
4 sdb minyak masak
garam dan kiub maggi secukupnya
Cara Membuatnya
Panaskan minyak dan goreng semua bahan kecuali ikan goreng.
Angkat sejukkan dan tumbuk semua bahan.
Masukkan garam dan sedikit perasa maggi kiub.
Tumbuk kasar-kasar.
Angkat dan curahkan atas ikan.
* Banyaknya cili hijau dan cili padi bergantung kepada kepedasan yang diingini.
@PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.
No comments:
Post a Comment