Pages

Wednesday, April 23, 2014

DRIED SHRIMP FRIED RICE/ NASI GORENG UDANG KERING


Di rumah stock yang wajib ada, adalah udang kering dan ikan bilis. Saya akan pasti dua perkara ini jangan kehabisan..kerana kalau sebut nasi goreng di rumah..anak-anak pasti minta nasi goreng pedas yang menggunakan perencah ikan bilis atau pun nasi goreng udang kering. 

Resipi yang simple dan amat bersesuaian dengan tekak dan selera orang Melayu. Lain-lain bahan sampingan bolehlah disajikan bersama ayam goreng, keropok dan timun.


Nasi Goreng Udang Kering
Prep time

Cook time

Total time

4 cawan nasi
1 biji bawang besar dihiris nipis
2 biji telur digoreng hancur angkat
2 tangkai kacang panjang dihiris nipis bulat
½ carrot dihiris nipis
3 sdb minnyak masak
Garam dan stok maggi secukup rasa - optional

Perencah
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2 sdb udang kering direndam

Blend semua bahan sehingga halus

Cara Membuatnya

1.     Panaskan minyak dan tumis bahan perencah sehingga gareng.
2.     Masukkan hirisan bawang besar, kacang panjang dan carrot.
3.     Masukkan garam dan stok maggi.
4.     Gaul rata dan masukkan nasi dan telur goreng tadi.
5.     Gaul rata biar seketika diatas api sambil dikacau.

6.     Angkat dan hidang.


 @PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...