Resipi mudah disediakan untuk makan tengah hari mahupun malam. Untuk Resipi Daging Bakar ini saya lebih suka membuatnya ringkas. perap daging bersama lada hitam dan kunyit lalu dibakar.
Manakala untuk sambal pencicahnya..saya masukkan sedikit belacan, kerisik dan tomato pes. Rasanya lebih mantap. Kalau yang suka pedas boleh ditambahkan cili padi.
Daging Bakar Air Asam
Prep time
Cook time
Total time
.
Daging Bakar
500 gm isi daging
1/2 sdt serbuk kunyit
1/2 sdt serbuk lada hitam
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk direnjis
Perap semua bahan sekurang-kurangnya 1 jam. Bakar sehingga empuk dan masak. Semasa membakar boleh direnjis-renjiskan dengan minyak. Dah masak hiris daging nipis-nipis
Air Asam
2 biji tomato buah dihiris nipis
2 labu bawang besar dihiris dadu
15-20 biji cili padi dihiris nipis
1/2 belacan dibakar - diramas.halus
3 sdb kerisik
2 sdb tomato pes
1/2-1 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Satukan semua bahan dan adjust rasa
500 gm isi daging
1/2 sdt serbuk kunyit
1/2 sdt serbuk lada hitam
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk direnjis
Perap semua bahan sekurang-kurangnya 1 jam. Bakar sehingga empuk dan masak. Semasa membakar boleh direnjis-renjiskan dengan minyak. Dah masak hiris daging nipis-nipis
Air Asam
2 biji tomato buah dihiris nipis
2 labu bawang besar dihiris dadu
15-20 biji cili padi dihiris nipis
1/2 belacan dibakar - diramas.halus
3 sdb kerisik
2 sdb tomato pes
1/2-1 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Satukan semua bahan dan adjust rasa
@PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.
3 comments:
ya Allah kak
sedapnya tgk
kecur air liur
salam singgah petang kak...
salam singgah..
Post a Comment