Another variation of our evergreen kuih lapis with the addition of mashed yam. For "talam"lovers out there you are sure to love this...its...tasty and delicious. I adapted the recipe from Chef Hanieliza's cookbook. Give a GO and try this. Awesome !!!!!
Lapis Keladi - Adapted from - http://hanieliza.blogspot.com/2008/02/kueh-lapis-keladi.html
Bahan A:2 s/b tepung beras2 s/b tepung jagung1/2 cawan gula2 cawan santan1 s/k garamBahan B1/4 cawan air1 s/b pes keladipewarna purpleBahan C1/2 cawan keladi parut1/2 cawan airCara:1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.3. Masukkan bahan B dalam 1 bahagian.4. Masukkan bahan C dalam 1 bahagian.5. Panaskan kukusan dan lapikkan pelastik dalam loyang 8 x 8 inci yg akan digunakan.6. Masukkan 1 cawan adunan bahan B dan kukus selama 5 minit.7. Lapiskan 1 cawan adunan bahan C dan kukus semula selama 15 minit.8. Lapiskan adunan bahan B dan adunan bahan C berselang seli sehingga adunan habis.9. Sejukkan selama 4 - 5 jam dan potong untuk dihidangkan

Next Post - Nyonya Prawn Mee / Mee Udang Nyonya.
2 comments:
maveles....look so yummy and tempting..
awesome..teh kurang manis satu..nak gandingkan dg n kuih lapis..kuih evergreen!
Post a Comment