Mee Siam Singapura atau Beehoon Goreng ini terkenal dikalangan orang Singapore, beehoon goreng dimakan bersama kuah tacho....menarikkan. On top of this ada yang suka sediakan sambal tumis sekali tapi bagi saya beehoon gorengnya dan kuahnya sudah memadai. Sedap beehoon ini tidak muak and sometimes can be addictive
Mee Siam Singapore
Bahan untuk Beehoon
Bahan-Bahan Utk Rencah Mee
- 1 paket beehoon direndam dahulu
- 2 genggam taugeh
- 10 tangkai kucai dihiris 1" panjang
Bahan-Bahan Utk Rencah Mee
- 25 tangkai cili kering
- 2 biji bawang besar *
- 7 ulas bawang putih *
- 300 gm udang hidup (bersihkan, kupas kulit & tinggalkan ekor saja)
- 2 sdb udang kering * (rendam)
- (Kesemua bahan * dikisar halus bersama cili kisar tadi)
- minyak utk menumis (agak-agak 1- 1½ cawan)
- 2 sudu besar gula pasir
- 1 sudu teh garam (atau secukup rasa
- 2 sdb sos tomato
- 2 sdb kicap manis
Cara
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis hirisan bawang besar sehingga agak kekuningan
- Masukkan bahan-bahan kisar sehingga garing.
- Masukkan udang. Masukkan sos tomato dan kicap. Bubuh gula dan garam secukup rasa. Keluarkan setengah bahagian rencah ini utk dibuat kuahnya.
- Seterusnya, masukkan beehoon dan tambahkan sedikit Kacau rata bila beehoon dah agak lembut masukkan hirisan kucai dan taugeh ke dalam gaul rata sebentar. Tambah air jika rasa beehoon agak keras kacau rata dan angkat
Bahan-Bahan
Utk Kuah
- ½ bahagian rencah mee siam
- 8 cawan air
- ¾ - 1 botol tauco (sebahagian dilecek halus, yg lain dibiarkan kasar2)
- gula pasir (kira-kira ¾ cawan)
- air asam secukup rasa (gunakan asam kira-kira 2-3 sudu makan)
- garam secukup rasa
- 100 gm kacang tanah (disangai, buang kulit & tumbuk kasar2)
Cara Membuat
Kuah
- Masukkan setengah lagi rencah mee siam tadi ke dalam sebuah periuk besar bersama air, tauco, gula dan garam. Biarkan mendidih lalu masukkan kacang tumbuk dan air asam. Kacau sebentar dan sesuaikan rasanya. Tambahlah apa lagi yg perlu. (Kuah mee siam ni selalunya mesti ada rasa manisnya, sedikit rasa masam & masin (sket je). Kemudian matikan api.
Bahan
Taburan/Sampingan
- 2 biji telur dibuat dadar nipis dan hiris nipis
- 2 keping tahu (dipotong dadu & digoreng)
- limau kasturi (dibelah dua)
Cara
Menghidangkan Mee Siam Berkuah:
Bubuh
secukup Mee Siam yg digoreng tadi ke dalam mangkuk/pinggan mungkum. Tuangkan
kuah secukupnya dan taburkanlah ke atasnya tahu, daun kucai, telur rebus dan
limau kasturi. Jika suka boleh buat sambal tumis sedikit
Notes
No comments:
Post a Comment