Ramai yang meminati kue ini, paling digemari ialah nagasari pisang. Kebetulan saya ada banyak nangka di rumah jadi saya gantikan pisang dengan nangka. Kue ini sedap menggunakan tepung beras dan tidak kurang sedap juga meggunakan tepung hunke tapi kali ini saya gunakan tepung hunkwe.
Boleh dikatakan kue ini menepati selera kita yang sukakan lemak-lemak manis
Nagasari Hunke Nangka
- 120 gr tepung hunkwe
- 240 gr gula pasir
- 700 ml santan dari 1 butir kelapa
- 140 ml air pandan/suji (jika inginkan perisa pandan jika suka putih biarkan kosong)
- 1/2 sdt garam
- 1 cawan nangka yang dipotong dadu
- daun pisang yang sudah di kayur
cara membuat
:
- siapkan daun pisang yang telah di bersihkan. bentuk cone atau kerucut lalu plaster sambungannya.letakkan dalam posisi berdiri di dalam gelas.
- larutkan tepung hunkwe dengan santan dan air pandan. saring .tambahkan gula pasir dan garam
- masak sambil di kacau masukkan isi nangka terus kacau sehingga cepat sampai licin dan meletup letup angkat
- tuang dalam kerucut atau baut macam membuat lepat pisang.
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
1 comment:
sedapnyer...
Post a Comment