Bahan mudah, membuatnya mudah dan paling best tentang kek ini ia mudah habis ha.ha sekali toleh aje dah lesap. Dua cara menyediakannya, cara pertama menggunakan cokolat ganache dan cara kedua dengan memasakkan milo, susu pekat dan butter. Menyiapkannya juga ada dua cara, satu dengan melapiskan biskut dan satu lagi dengan memecahkan biskut sekali digaulkan dengan adunan milo atau ganache tadi.
Untuk mendapatkan double impact kek yang diejukkan saya salutkan dengan cokolat ganache perghhhh
Kek Batik
- 200gm millo
- 250gm butter
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1 tin kecil susu pekat manis
- Biskut meri secukupnya
Cara-caranya:
- Sediakan Loyang yang dialas plastik bersih (tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
- Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
- Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
- Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
- Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan
- Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
- Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
- Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan..
Notes
No comments:
Post a Comment