Resipi mudah dan banyak dihidangkan direstoran ala Thai. Saya gemar menggunakan sotong hidup yang besar baru cantik dipotong. Untuk resipi yang sama juga saya gorengkan sedikit cendawan, juga sedap untuk udang hidup. Hidang bersama Thai Cili Sos dan sedikit jelantah timun.
Sotong Celup Tepung
Bahan untuk
perap:
- 1/2 sudu kecil gula
- 1/4 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil minyak bijan
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
Bahan untuk
Batter:(satukan bahan ini & gaul rata)
- 50g tepung gandum
- 50g tepung ubikayu
- 50g tepung beras
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/4 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 1/2 sudu besar minyak masak
- 165ml air
Cara:
1.Perap
sotong dengan bahan perap selama 20 minit.
2.Panaskan
minyak yang cukup dalam kuali.Celup potongan sotong ke dalam batter. kemudian
goreng sehingga keperangan. Angkat dan toskan.
Notes
1 comment:
Keliatannya sangat cantik sekali kuenya !!
Pantangan Makanan Penderita Penyakit Tuberkulosis
Pantangan Makanan Penderita Penyakit Liver
Pantangan Makanan Penderita Penyakit Perut Kembung
Post a Comment