This is amazing I used to preach my staff about thinking outside the box....and this statement should apply anywhere and anything you do even in the kitchen. This recipe is the outcome of those powerful statement. The recipe was introduced by a well know chef and expert in kuih talam Chef Asma and was given with a creative tweak by Puan Azita from Masam-Manis. I love this...the original recipe calls for 13 pieces of white bread but Puan Azita had used her magic touch by combining butterscotch bread with chocolate raisin bread, this made the bottom layer of the kuih talam looks lovely with patches of white and chocolate colour ...lovely.
This kuih talam is unique, the bottom layer taste exactly like bread butter pudding and the top layer has the custard layer. Very delicious. A new era "kuih talam" which is perfect for tea of function. Thanks to Puan Azita for sharing this wonderful ideas.
4 keping roti Butterscotch ~ resepi asal roti
putih
3 keping
roti Choco Raisin ~ resepi asal roti putih
1 biji telur
1/4 cwn gula
halus
Secubit
garam
100 ml
santan pekat
125 ml air
1/4 sk
vanilla essence
Panaskan
kukusan
Sediakan
loyang bulat berukuran 8 inc
Oleskan
minyak makan pada loyang dan lapik dasar loyang dengan plastik.
Oleskan juga
minyak pada plastik.
Roti
dipotong kecil atau di carik-carik. Ketepikan
Masukkan
roti tadi dalam adunan dan rendam roti selama 30 minit atau sehingga roti
lembut dan adunan telah meresap kedalam roti.
Tuangkan
adunan dalam loyang.
Tutup loyang
dengan aluminium foil atau balut tutup kukusan dengan kain (utk mengelakkan air
menitis atas kuih
Sementara
menunggu adunan masak kita sediakan lapisan tengah
Lapisan
tengah
1/4 cwn
tepung gandum
1/4 cwn gula
halus
Secubit
garam
1 biji telur
100 ml
santan pekat
100 ml air
sedikit
pewarna hijau
sedikit
perisa pandan
Satukan
semua bahan-bahan
Dengan
menggunakan whisker kacau adunan hingga sebati
Tapiskan
adunan kedalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang kecil
Sentiasa
mengacau adunan hingga naik wap
~ adunan
jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair kepekatan anggaran susu pekat
sahaja
Tutup api
Apabila
lapisan bawah sudah masak, keluarkan dari kukus
Lap jika ada
air pada permukaan kuih
Cakar
permukaan kuih dengan garfu
Kemudian
tuangkan adunan lapisan tengah
Tutup semula
dengan aluminium foil dan kukus selama 25 minit lagi.
Sementara
menunggu lapisan tengah masak, kita sediakan lapisan atas pula.
Lapisan atas
1/4 cwn
tepung kastard
1/4 cwn gula
halus
Secubit
garam
1/8 sk vanilla
essence
2 biji telur
100 ml
santan pekat
100 ml air
sedikit
pewarna kuning atau oren ~ tak letak pun takpe
Satukan semua bahan-bahan
Dengan
menggunakan whisker kacau adunan hingga sebati
Tapiskan
adunan kedalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang kecil
Sentiasa
mengacau adunan hingga naik wap
~ Adunan
jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair kepekatan anggaran susu pekat
sahaja
Tutup api
Apabila lapisan tengah sudah masak, keluarkan dari kukus
Lap jika ada
air pada permukaan kuih
Cakar
permukaan kuih dengan garfu
Kemudian
tuangkan adunan lapisan atas
Tutup semula
dengan aluminium foil dan kukus selama 30
minit atau sehingga talam masak dengan sempurna
~ Jika tidak
tutup permukaan loyang atau tidak balut tutup kukus dengan kain, lap tutup
kukus setiap 5 minit untuk menghasilkan permukaan kuih yang kelihatan licin dan
rata
Setelah kuih
masak sejukkan hingga benar-benar sejuk barulah di keluarkan dari loyang
Potong talam
dengan menggunakan pisau plastik yang di oleskan dengan sedikit minyak makan,
ini untuk mendapatkan potongan talam yang cantik
Pertama kali pandang kuih talam ini saya sudah jatuh cinta...cukup unique dan cantik. Gabungan yang bijak menggunakan butterscotch bread dan chocolate kismis bread...menjadikan lapisan bawahnya berbelang-belang. Cukup kreatif...dimana resipi asal menggunakan roti putih biasa. Terima Kasih pada Puan Azita dari Masam Manis dalam memperkenalkan idea menarik ini.
Dah lama hendak membuatnya tetapi memikirkan hendak menggunakan 4 keping butter scotch dan 3 keping chocolate kismis bread itu yang membuatkan projek ini terbantut sekejap sebab di rumah anak-anak jarang makan roti ini cuma anak sulung saya saje yang sukakan roti butterscotch ini, kebetulan anak sulung saya pulang bercuti saya pesankan suruh reservekan 4 keping butter scotch dan 3 keping chocolate kismis bread....so tercapailah hasrat saya membuat talam ini. Memang sedap lapisan bawahnya persis bread butter pudding dan cukup sesuai buat sajian petang. Terima Kasih kepada semua yang sudah mencubanya dan kepada semua yang telah memberikan inspirasi yang menarik ini. Talam era baru yang cukup enak.
Next Post - Banana Yogurt Bread
4 comments:
Assalamualaikum Kak Paty..
Nampak menyelerakan Talam Roti Puan ni tapi banyak lapisan yang kena buat...ni yg daku x rajin ni hehehehe...
Salam Lin....buat selapis pun boleh tak yah ikut exactly...sedap akak suka.
Assalamualaikum akak...
menyelerakan sungguh tgk talam roti paun yg akak buat tu... mmg nampak sedap sgt.. diana berangan jer nak buat tp smpi skg x buat2 juga.. hehehe
Kak Paty,memang cantik...minggu lepas ros ada buat N3 Puding roti lapis koko,nampaknya nak kena try buat yang ni pulak.
Post a Comment