
Applied her techniques and Alhamdullilah it works. If you wanna try here how I did it.
Just heat water in a pot until boiling, turn off the heat, add the eggs, and leave it for 6 minutes
(if the eggs are from the fridge) or 5 1/2 minutes (if eggs are room temperature). Toast the bread and top it with the half boiled eggs. As usual salts and peppers to taste.
To have nice hardboiled eggs, it is very important that your water is really boiling water and the eggs must be fresh.
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Roti Bakar ala Kopitiam dah lama berhajat nak buat, tapi tulah tak terjumpa pula roti kopitiam. Kebetulan pagi minggu ni pergi ke pasar membeli stok mingguan terjumpa roti kopitiam Hainam. Saya beli sebuku dan cuba buat Roti Bakar Hainam ini. Nampak mudah tapi kadang-kadang telur tu boleh meragam juga dibuatnya, kadang-kadang terlalu lembik kadang terlalu keras, tidak mahu mengambil risiko saya buat search dulu dalam net. Alhamduliliah dapat tips yang baik dari Joylicious dan berpandukan atas tips inilah saya terus mencuba. Untuk membuatnya saya pastikan air saya adalah air panas yang mengelegak, padamkan api dan rendamkan telur selama 6 minits, terus angkat jangan dibiarkan nanti keras. Bakar roti dan pecahkan telur lalu letakkan diatas roti bakar maka jadilah Roti Bakar Kopitiam.
_________________________________________________________________
Next Post - Pomegranate Salad
__________________________________________________________________
No comments:
Post a Comment