Pages

Tuesday, May 09, 2017

MOLTEN CHOCOLATE DONUT HOLES/DONUT BERINTI CHOCOLATE


Bila tekak menginiginkan sesuatu yang manis selalunya saya akan buat donut balls ini, biasanya kosong aje dan disalut dengan gula ising. Tapi kali kita ke jauhkan sedikit, kita masukkan inti cokolate di dalamnya. Bila makan panas-panas chocolatenya akan meleleh macam Molten Lava Chocolate Cake, sedap gitu. 

Tektur donutnya lembut dan gebu. R.esipi ini sesuai buat minum petang atau sarapan pagi.



Molten Chocolate Donut Hole


  • 2 cawan high protein / tepung gandum (ayak 3x)
  • 2 sdb tepung jagung
  •  2 sdb butter
  • 1 sdb shortening
  • 1 sdb susu tepung
  • 1 sdb gula
  • 1/2 sk garam
  • 1 biji telur
  • 6g yis mauripan (agak2 1/2 packet lebih sikit)
  • 100ml air suam 
  • Gula icing secukupnya utk tabur/gaul
  • Hirisan Chocolate Masakan


Caranya :

  1. Pukul telur & garam - kocok jer 
  2. Satukan semua bahan..masukkan telur tadi...Gaul sampai bersatu...
  3. Masukkan air sedikit demi sedikit..Uli sampai doh tak melekat ditangan 
  4. Rehatkan doh..tutup sebentar n biarkan doh naik 2x ganda Bila doh dah naik...tumbukkan doh dan untuk keluarkan angin Bahagikan kepada beberapa bahagian kecil...Canai sedikit dan masukkan filling..tutup doh balik dan bulatkan semula..tekan sedikit, biar leper 
  5. Tunggu sebentar biar doh naik sedikit...goreng dgn api sederhana Dah sejuk, tabur 
Notes


RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...