Pages

Sunday, September 15, 2013

TRIPLE BROWNIES


Kebetulan beli cokolat..terpandang notis mengatakan ada demonstrasi cokolat dari artisan Perancis..saya terus daftar...ialah peluang baik untuk mengetahui teknik-teknik penyediaan cokolat. Kebetulan harganya cuma RM30...rugi kalau tak rebut peluang ini.  Memang ternyata benar..menarik programnya dan satu pengelaman baru melihat teknik-teknik penyediaan. Cokolat yang digunakan pun yang berquality tinggi...kebanyakanya cokolat Belgium.  Resipinya mudah dan hasilnya sungguh memuaskan. Ini adalah salah satu apa yang dipelajari...TRIPLE BROWNIES....mantop and very chocolatay.....




Triple Brownies
Ingredients A

Cairkan         - 250 g chocolate (70-30)
                        250 g dark chocolate (60 -40)
Masukkan      - 425 g mentega

Ingredients B

Dimangkok Lain Campurkan - 325 g telur
                                                    2 g salts
                                                 500 g sugar
 Kemudian masukkan                200 g cream ( bukan krim putar)
                                                   10 g vanilla

Satukan Ingredients A dan Ingredients B kemudian

Masukkan                                225 g tepung
                                                150 g pecan cincang
                                                  50 g hazel panggang dan cincang
                                                  50 g halwa orange

Tuang dalam acuan 3 cm tinggi. Bakar pada 165 C selama 30 minit.

Chocolate Dan Almond Cream

Renehkan                                 300 g susu
dengan                                        50  g gula
                                                   40 g sirap  barly
masukkan                                    12 g gelatine (dicairkan dulu dengan 2 sdb air
tuangkan                                    100 g dark chocolate cair
pada suhu 28 C masukkan         300 g krim putar

Chocolate and Alamond Ganache

Renehkan                                   400 g krim
                                                  100 g susu
                                                  100 g barley sirap
dengan                                       120 g glucose

Tuang kedalam                          480 g dark chocolate (70%)
tambahkan                                  150 g mentega

Letak sebelah dan biarkan selama 3 jam. Lepas itu kacau rata.

Cara Menyediakan
1. Selepas brownie di sejukkan tuangkan  chocolate dan almond cream
2. Biarkan dia..beku dan kemudian pipekan dengan chocolate ganche




No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...