Kebetulan beli cokolat..terpandang notis mengatakan ada demonstrasi cokolat dari artisan Perancis..saya terus daftar...ialah peluang baik untuk mengetahui teknik-teknik penyediaan cokolat. Kebetulan harganya cuma RM30...rugi kalau tak rebut peluang ini. Memang ternyata benar..menarik programnya dan satu pengelaman baru melihat teknik-teknik penyediaan. Cokolat yang digunakan pun yang berquality tinggi...kebanyakanya cokolat Belgium. Resipinya mudah dan hasilnya sungguh memuaskan. Ini adalah salah satu apa yang dipelajari...TRIPLE BROWNIES....mantop and very chocolatay.....
Triple Brownies
Ingredients A
250 g dark chocolate (60 -40)
Masukkan - 425 g mentega
Ingredients B
Dimangkok Lain Campurkan - 325 g telur
2 g salts
500 g sugar
Kemudian masukkan 200 g cream ( bukan krim putar)
10 g vanilla
Satukan Ingredients A dan Ingredients B kemudian
Masukkan 225 g tepung
150 g pecan cincang
50 g hazel panggang dan cincang
50 g halwa orange
Tuang dalam acuan 3 cm tinggi. Bakar pada 165 C selama 30 minit.
Chocolate Dan Almond Cream
Renehkan 300 g susu
dengan 50 g gula
40 g sirap barly
masukkan 12 g gelatine (dicairkan dulu dengan 2 sdb air
tuangkan 100 g dark chocolate cair
pada suhu 28 C masukkan 300 g krim putar
Chocolate and Alamond Ganache
Renehkan 400 g krim
100 g susu
100 g barley sirap
dengan 120 g glucose
Tuang kedalam 480 g dark chocolate (70%)
tambahkan 150 g mentega
Letak sebelah dan biarkan selama 3 jam. Lepas itu kacau rata.
Cara Menyediakan
1. Selepas brownie di sejukkan tuangkan chocolate dan almond cream
2. Biarkan dia..beku dan kemudian pipekan dengan chocolate ganche
No comments:
Post a Comment