Saya letak kek ini sebagai "keeper" ha...ha tak cari kek pisang lain, mudah dan sedap, Resipi saya intai dari blog masam-manis. Tektur kek dense dan lembut..dan tentunya sedap..cukup sedap makan panas-panas from the oven.
Kek Pisang Gebu
- 4 biji telur gred A
- 8 biji pisang emas ~ 7 biji dilecek dan sebiji di hiris nipis untuk hiasan
- 1 cawan gula kastor atau gula halus
- 2 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan buttercairkan atau minyak jagung
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
- sedikit garam
- Mula-mula kita kena panaskan oven dahulu pada suhu 170C
- Oven hendaklah di panaskan 15 minit sebelum memasukkan kek ke dalamnya
- Campurkan tepung gandum bersama baking powder dan kemudian di ayak, ketepikan
- Pisang di lecek lumat. Tinggal baki 1 biji untuk hiasan
- Campurkan garam dan juga soda dalam pisang lecek dan gaul rata, ketepikan
- Dalam bekas pemutar, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang
- Kemudian tuangkan butter cair dan gaul rata
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment