Jantung pisang selain sedap dibuat kerabu, sedap juga dimasak lemak putih ini. Lada hitam dan ikan bilis digunakan sebagai perencah utama. Ada juga resipi yang memasukkan ikan hidup seperti ikan kembung atau ikan sardin.
Seperti lauk-lauk harian lain, masak lemak putih jantung pisang ini sedap digandingkan dengan samba belacan atau lauk-lauk yang bersambal.
Lomak Putih Jantung Piang
- 1 biji jantung pisang
- *3 biji bawang merah
- *2 ulas bawang putih
- *sejemput ikan bilis kopek
- *1 sdb lada hitam tumbuk
- 1 cawan antan pekat
- 2 cawan santan cair
- garam dan perisa, gula secukup rasa
Cara-cara
- Rebus jantung pisang dengan sedikit garam hingga lembut. Toskan dan perah kemudian hiris-hiris. Ketepikan.
- Tumbuk bahan *. Satukan ke dalam periuk bahan tumbuk,hirisan cili merah, lada hitam tumbuk, santan .Kacau supaya santan tidak pecah.
- Masukkan santan pekat
- Masukkan jantung pisang, garam dan perisa, gula secukup rasa.
Notes