Resipi carrot kek yang merupakan keeper, cukup moist, lembut dan sedap Saya guna gula perang untuk mendapatkan warna yang agak gelap. Rasanya this is the best carrot cake yang pernah saya cuba.
Moist Carrot Cake
Ingredients
- 4 biji telur
- 1 1/2 cawan minyak jagung
- 1 cawan gula perang
- 2 sk vanilla extract
- 2 cawan tepung
- 2 sk baking soda
- 2 sk baking powder
- ½ sk garam
- 1 sk serbuk kayu manis
- 3 cawan carrot – parut
- 1 cawan walnut – cincang
- 1 cawan coconut flakes
Instructions
- Panaskan oven 175C. Lenser 2 loyang bulat yang diletakkan baking paper bawah dan keliling.
- Dalam mangkuk besar, putar telur, oil, gula dan vanilla extract.
- Satukan tepung, baking soda, baking powder, garam dan serbuk kayu manis. Masukkan ke dalam adunan yang diputar tadi.
- Masukkan karot. Kacau rata dan masukkan pula walnut dan coconut flakes.
- Tuang ke dalam loyang. Bakar selama 40-50 minit atau sehingga kek tidak melekat di lidi yang dicucuk di tengah kek.
- Biarkan sejuk di dalam loyang dalam 10 minit sebelum disejukkan di atas wire rack.
- Lapiskan dengan frosting sebelum dipotong dan dihidangkan.
Krim Cheese Frosting
8 oz cream cheese, suhu bilik
115 g unsalted
butter
1 cawan gula ising
1 sdt vanilla
Pukul cheese dengan butter sehingga sebati
Masukkan ising sugar dan pukul sehingga, masukan vanilla dan pukul sekata
Sedia disapu di atas kek
No comments:
Post a Comment