Lauk harian yang cukup menyelerakan. Labu dan bayam merupakan satu kombinasi yang baik dan masak lemak sebegini menambahkan keenakan masakan. Masak lemak ini boleh juga dimasukkan kunyit hidup jika inginkan masak lemak yang berwarna kuning, tetapi untuk kali ini saya lebih gemarkan ianya putih.
Masak lemak labu ini sedap digandingkan dengan sebarang jenis masakan bersambal bersama dengan ikan goreng.
Masak Lomak Putih Labu Bayam
Ingredients
1 biji labu manis saiz kecil
11 genggam bayam dipotong pendek
2 cawan santan cair
2 cawan pati santan
Air jika perlu
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang, hiris halus
1 1/2 camca besar udang kering, rendam
10 minit dan tumbuk kasar
CARA MEMBUATNYA
- Labu dibelah, keluarkan bijinya, kupas kulit dan potong kiub pada saiz besar. Cuci, tos dan masukkan ke dalam periuk, bersama bawang besar hiris, hirian cili merah dan udang kering tumbuk. Tuang santan cair, kacau perlahan dan masak hingga mendidih. Jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air.
- Bila labu 1/2 empuk, tambah bayam. Masak sekejap dan tuang pati santan. Perasakan dengan garam secukupnya, sedikit gula dan lada hitam. Kacau perlahn dan masak dengan api kecil hingga mendidih dan labu empuk, tapi tidak terlalu lembut.
Notes
No comments:
Post a Comment