Resipi enak yang cuma saya sahaja makan dirumah. Lauk-lauk kampung seperti ini kurang diminati anak-anak so jarang saya masak melainkan kalau berhajat sangat. Ikan masin masak lemak sebegini memang menyelerakan. Untuk mudah makan pisang muda ini elok diketuk-ketuk dahulu. Saya taburkan sedikit hirisan daun kunyit untuk menaikkan aroma masakan ini
Lauk sebegini semestinya sedap bersama nasi panas dan samba belacan
Homemade Southern
- 4 - 5 ketul ikan kurau masin - potong kecil
- 1 sikat pisang muda
- 1 cawan pati santan
- 2 batang serai - dititik
- Sedikit ikan bilis - dibasuh dan ditumbuk kasar
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
- 15 biji cili api
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci kunyit hidup
- 2 cawan santan cair - 1/2 cawan pati santan + 1 1/2 cawan air)
- (Satukan bahan-bahan di atas dan dikisar halus bersama santan cair)
- Siat kulit pisang dan potong serong. Kemudian rendam di dalam air garam lebih kurang 1/2 jam.
- Masukkan bahan-bahan kisar, pisang, ikan bilis, serai, dan ikan masin di dalam periuk Masak sampai pisang agak lembut.
- Selepas itu masukkan pati santan. Perasakan dengan garam dan gula.
- Masak sehingga kuah mendidih sekali. Kacau kemudian tutup api.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment