Pages

Saturday, October 17, 2015

LOMAK PISANG MUDA IKAN ASIN


Resipi enak yang cuma saya sahaja makan dirumah. Lauk-lauk kampung seperti ini kurang diminati anak-anak so jarang saya masak melainkan kalau berhajat sangat. Ikan masin masak lemak sebegini memang menyelerakan. Untuk mudah makan pisang muda ini elok diketuk-ketuk dahulu. Saya taburkan sedikit hirisan daun kunyit untuk menaikkan aroma masakan ini

Lauk sebegini semestinya sedap bersama nasi panas dan samba belacan




Homemade Southern 
  • 4 - 5 ketul ikan kurau masin - potong kecil
  • 1 sikat pisang muda
  • 1 cawan pati santan
  • 2 batang serai - dititik
  • Sedikit ikan bilis - dibasuh dan ditumbuk kasar
  • Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
  • 15 biji cili api 
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 cawan santan cair -  1/2 cawan pati santan + 1 1/2 cawan air)
  • (Satukan bahan-bahan di atas dan dikisar halus bersama santan cair)
Instructions


  1. Siat kulit pisang dan potong serong.  Kemudian rendam di dalam air garam lebih kurang 1/2 jam.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar, pisang, ikan bilis, serai, dan ikan masin di dalam periuk  Masak sampai pisang agak lembut.
  3. Selepas itu masukkan pati santan.  Perasakan dengan garam dan gula.
  4. Masak sehingga kuah mendidih sekali.  Kacau kemudian tutup api.
    Notes




    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment