Melting Cheese ini masih lagi menjadi kegemaran. Ini resipi yang ketiga saya mencubanya. Resipi pertama menggunakan sponge kek, resipi kedua mengguna slice cheese dan yangketiga ini adaptasi dari mybaking workhop mengguna cream cheese, Cara membuat lebih kurang sama. Apa pun jika kita berniaga maka kita boleh memberi pilihan kepada customer.,,untuk yang bajet boleh menggunakan resipi sponge kek dan kalau customer mahukan premier ingredients maka resipi II dan III cukup sesuai.
Melting Cheese
Bahan A
300ml susu segar
200g cream cheese
100g butter
Bahan B
4 biji kuning telur
Bahan C
100g tepung gandum
Bahan D
4 biji putih telur
100g gula halus
Bahan E
1 sk esen vanila
1 sk jus lemon
Cara2 membuatnya:
Panaskan oven pada suhu 160 C. Sediakan loyang bulat bersaiz 8
inci. Gris & alaskan dasarnya dengan baking paper. Ketepikan.
Dalam periuk, guna api perlahan panaskan susu dari bahan A.
Masukkan cream cheese, gaul hingga cheese cair. Masukkan pula butter, gaul
rata. Ketepikan.
Pukul bahan B hingga kembang. Masukkan adunan cheese tadi (langkah
2) & gaul hingga sebati. Masukkan pula bahan C sedikit demi sedikit &
pukul sebati. Gaul hingga adunan tidak berketul-ketul.
Kemudian, pukul pula bahan D hingga kembang & bertanduk. Kaup
balikkan hingga sebati dengan adunan cheese tadi (langkah 3).
Masukkan bahan E, gaul rata.
Tuang adunan kedalam loyang yang telah disediakan. Bakar selama 1
jam atau hingga kek masak guna teknik water bath.
Biarkan kek lekang pada tepi2 loyang baru keluarkan dari acuan.
Sejukkan sepenuhnya atas wire rack & potong rata kepada dua lapisan.
Topping:
250g cream cheese, suhu bilik
120g susu pekat manis (saya guna 110g)
50ml uht whipping cream (saya guna 70ml)
# 250g cheddar cheese, untuk ditabur
Cara2 membuatnya:
Satukan semua bahan2 topping kecuali yang bertanda # dalam mangkuk
pengadun.
Pukul semua bahan hingga sebati. Pukul sekejap sahaja, tak perlu
sampai kembang.
Cara2 melapis kek:
Sediakan pinggan yang rata. Letakkan satu laipsan kek atasnya.
Tuang sedikit adunan topping & taburkan sedikit parutan cheddar cheese.
Letakkan lagi satu lapisan kek atasnya. Tuang atau sapu kemas baki
topping tadi & hiaskan dengan parutan cheddar cheese. Kek ini sedap dimakan
jika sejuk.
Recipe Source :- http://mybakingworkshop.blogspot.com/2014/02/melting-cheesecake-happy-2nd-blog.html
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment