Bahaya menanti dihadapan...ha..ha...sekali sedut pasti susah hendak berhenti...inilah dia pukulan siput sedut. Menarik resipi ini boleh divariasikan, boleh dimasak bersama pucuk ubi, pucuk paku, keledek, keladi, kangkong dan apa jua juga lah....semuanya jadi sedap.
Penting menyediakan siput sedut ialah buntutnya harus dipotong dahulu supaya disedut dan setelah tu hendaklah dibasah bersih-bersih supaya lauk kita tidak berbau tanah nanti. Kepedasan dari cili padi bergantung pada selera masing-masing. Saya masukkan 25 biji cili padi....ha..ambik ko..boleh kurang dan paling sesuai untuk 1/ 2 kilo ialah 15 biji.
Mantap bersama ikan asin, ulam sambal belacan...perghhh
Siput Sudut Masak Lomak
1/2 kg Siput Sedut - Dikerat pada bahagian
belakang yang muncung dan dibersihkan
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
2 biji keledek sederhana besar dikerat kecil
2 batang serai - dititik
2 keping asam keping
1 keping daun kunyit disiat-siat
Garam dan perasa secukupnya
Bahan - Bahan untuk diblender or ditumbuk
1 biji bawang besar
25 biji cili padi (boleh dikurangkan jika tidak suka pedas
2 inci kunyit hidup
Blend semua bahan sehingga halus
Cara - Cara
- Masukan siput, santan cair, daun kunyit, keledek dan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi di dalam periuk
- Dengan api yang sederhana, kacau siput secara perlahan-lahan agar tidak pecah minyak.
- Masukkan garam, asam keping, santan pekat dan serai.
- Kacau sehingga santan mendidih dan siput betul - betul masak.
- Seimbangkan rasa mengikut selera.
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
1 comment:
makanan yang sangat lezat,,,saya suka sekali dengan info ini . sangat menarik dan menambah wawsan pengetahuan saya . saya sedang mencari Obat Rematik yang ampuh murah dan aman kira kira apa yah ??
Post a Comment