Kalau di Malaysia namanya apam di Indonesia namanya kue mangkok, tape singkong adalah tapai ubi so kalau dalam bahasa kita kuih ini namanya APAM TAPAI UBI, cara penyediaannya sama seperti apam beras dan apam ini sepatutnya mekar tapi entah macam mana mungkin tidak kena dengan tangan saya ia tidak mekar..have to try again.
Rasanya seperti apam beras dan pastinya sedap dimakan bersama kelapa parut putih.
Rasanya seperti apam beras dan pastinya sedap dimakan bersama kelapa parut putih.
125 ml
air
75 g gula
75 g Tepung
beras
1 sdb Tepung
gandum
50 g Tape
Singkong
1/2 sdt
yeast
1/2 sdt
baking powder
- Masak air dan gula hingga larut tidak perlu mendidih. Sejukkan suam-suam kuku
- Campur tepung beras, tepung gandum dan tape singkong yang sudah dihaluskan. Masukkan air gula suam-suam kuku ke dalam adonan tepung. Kacau hingga tercampur rata
- Masukkan ragi instan, kacau rata. Adonan agak sedikit pekat. Diamkan selama 30 minit di tempat yang hangat
- Setelah 30 minit adonan agak berbuih, kacau adonan agar buihnya hilang lalu masukkan baking powder kacau kembali.
- Siapkan kukusan, pastikan sudah beruap banyak Masukkan adonan ke dalam acuan lompanag. Kukus selama 10 minit.
- Angkat dan ajikan bersama kelapa parut putih
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment