Yang pasti setiap kali balik Penang pasti singgah breakfast di Taman Saadon..ha...ha di situ la adanya serabai yang terbaik. Baru ini balik tapi nasib kurang baik, gerai serabai tutup makanya terkulat-kulat kita dibuatnya tetapi nasib baik adik bawa saya ke kedai di Ujung Pasir katanya beli acuan serabai dan buat sendiri. Resipi serabai pun dia tolong googlekan.
Balik KL cari durian dan buat satu adunan, ahamdulillah sampai juga hajat, dan saya cuma peru belajar untuk control api agar serabai tidak gareng di bawah, insyallah next try
Serabai Kuah Durian
- 2 cawan tpg beras
- 3/4 cawan nasi sejuk
- 1 sudu kecik yis
- 1/2 cawan santan
- 1 cawan air
- 1/2 cawan air suam
- 2 sudu besar gula
- sedikit garam
1. yis, gula dan sedikit air suam
dicampur dlm 1 bekas biarkan selama 5 mnit utk memastikan yis aktif...
2. kisar nasi sejuk dengan 1 cawan air
tadi..dah hancur nasi tu
masukkan garam,tepung beras ,
santan,dan bancuhan yis tadi kacau sebati ..
3. Biarkan selama 2 jam lebih dalam
bekas tertutup
4. Panaskan acuan kuih serabai atau dlm
pan kecik ke atau dalam acuan kuih bakar..sapu dgn sedikit minyak dalam
acuan tersebut...dah betul2 panas acuan tu masukkan adunan dlm acuan...
sederhanakan api dapur dan tutup acuan...agak2 dah kering permukaan atas tu
menandakan ia dah masak...cungkil guna benda tajam tuk keluarkan kuih dari acuan
Kuah durian
- 1 keping gula melaka
- 2 mgkuk santan sederhana pekat
- durian 2@3 ulas
- gula jika perlu
- daun pandan disimpul
- sedikit garam
- 1 sudu tpg gandum*
- sedikit air *
- * gandum dan air bancuh terlebih dahulu
caranya
- gula melaka dan sedikit air ..dimasak dahulu kemudian ditapis tuk membuang bendasing
- masukkan santan, durian, daun pandan, sedikit garam dan bancuhan air gula tadi.. masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau.. jika kurang manis tambah la gula dan masukkan campuran gandum tadi tuk memekatkan kuah ..kacau sentiasa dan sehingga masak..
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment