Namanya lasagna soup kerana bahan yang diguna kebanyakkannya adaah bahan membuat lagsana atau spaghetti. Soup ini banyak bermain dengan tomato. Bahan sampingan bergantung kepada selera masing-masing boleh masukkan kentang, carrot, capsicum, jagung dan apa saje yang kita suke, begitu juga dengan jenis pastanya, you can use any pasta, saya guna tie bow pasta saje nak cantik.
Untuk lebih enak tabur parmesen cheese masa menghidang. Sedap makan bersama nasi, baguette atau hirup begitu aje
Lasagna Soup
Ingredients
- 300 g isi ayam diptng dadu
- 1 biji cili bengla hijau dipotong dadu
- 3 biji kentang diptng dadu
- 3 biji tomato dipotong dadu
- 2 biji bawang besar dipotong dadu
- 3 ulas bawang putih dicincang halus
- 1 botol kecil sos prego atau kimball
- 2 sdt Italian seasoning saya guna campuran thyme dan oregano
- 1/4 sdt pepper
- 2-1/2 cawan pasta
- 1/2 cawan shredded Parmesan cheese
- 2 sdb minyak zaiton
- 2 helai daun bay
Directions
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu
- Masukkan daun bay dan ayam biar seketika sehingga ayam agak empuk
- Masukkan kentang, tomato yang didadu dan sos prego gaul rata dan masukkan 2-3 cawan air
- Biar atas api sehingga semua bahan agak empuk, tambah air jika perlu
- Masukkan garam dan italian seasoning dan cili bengla
- Akhir sekali masukkan pasta yang direbus
- Biar seketika dan padamkan api
- Taburkan cheese semasa menghidang
Notes
No comments:
Post a Comment