Terpandang resipi ini di Resipi.Com, terus jatuh cinta geram nenguknya montel-montel. Semak bahan semua ada terus saya buat minum petang. Macam membuat jemput-jemput lain, jemput-jemput ini memang lembut, susu dan kentang menaikkan kelemakan kepada jemput-jemput ini.
Garing diluar dan lembut di dalam itulah tektur jemput-jemput ini. Sesuai buat sarapan atau minum petang.
Cucur Lemak Kentang
- 300g tepung gandum
- 200g kentang,direbus hingga empuk,haluskan
- 2 sudu teh serbuk penaik
- 1/4 sudu teh soda bikarbonat
- 1/4 sudu teh garam
- 110g gula kastor
- 60g mentega,dicairkan
- 120ml susu cair/susu segar + 2 sudu teh jus limau
- 2 biji telur M,dipukul rata
- minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara
Campur semua bahan kering dalam
mangkuk,gaul rata.Buat lubang di tengah,tuangkan mentega cair dan telur sambil
digaul hingga rata.
Tuangkan jus limau dan susu cair/susu
segar sedikit demi sedikit sambil digaul rata.
Tambahkan kentang halus,gaul hingga
sebati.
Panaskan minyak yg cukup dalam
kuali,ambil sedikit doh guna tangan,punjutkan ke dlam minyak panas.Goreng
dengan api perlahan hingga kuning kecoklatan.
Notes
RECIPE SOURCE: Resipi.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment