Pages

Monday, September 19, 2016

CUCUR LEMAK KENTANG


Terpandang resipi ini di Resipi.Com, terus jatuh cinta geram nenguknya montel-montel. Semak bahan semua ada terus saya buat minum petang. Macam membuat jemput-jemput lain, jemput-jemput ini memang lembut, susu dan kentang menaikkan kelemakan kepada jemput-jemput ini. 

Garing diluar dan lembut di dalam itulah tektur jemput-jemput ini. Sesuai buat sarapan atau minum petang.





Cucur Lemak Kentang

  • 300g tepung gandum
  • 200g kentang,direbus hingga empuk,haluskan
  • 2 sudu teh serbuk penaik
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/4 sudu teh garam
  • 110g gula kastor
  • 60g mentega,dicairkan
  • 120ml susu cair/susu segar + 2 sudu teh jus limau
  • 2 biji telur M,dipukul rata
  • minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara

Campur semua bahan kering dalam mangkuk,gaul rata.Buat lubang di tengah,tuangkan mentega cair dan telur sambil digaul hingga rata.


Tuangkan jus limau dan susu cair/susu segar sedikit demi sedikit sambil digaul rata.

Tambahkan kentang halus,gaul hingga sebati.


Panaskan minyak yg cukup dalam kuali,ambil sedikit doh guna tangan,punjutkan ke dlam minyak panas.Goreng dengan api perlahan hingga kuning kecoklatan.
    Notes


    RECIPE SOURCE:  Resipi.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    Post a Comment