Kadang kala kita memerlukan sesuatu yang ringkas jimat dan menyenangkan. This is the dish..all you need are spaghetti minyak zaiton dan bawang putih aje. Kebetulan di rumah saya ada sedikit udang hidup makanya saya masukkan sedikit. Walaupun simple menu ini cukup mengenyangkan dan sedap. Biasanya spaghetti ini dihidang bersama cili flakes.
Spaghetti Aglio Olio
- 1 paket spaghetti
- 200 gm udang
- 3 cili kering - potong halus
- 3 ulas bawang putih - dadukan
- daun parsli - cincang halus
- sedikit minyak zaitun
- garam secukup rasa
- serbuk oregano
- sedikit serbuk lada putih
- Didihkan air, masukkan garam dan minyak. Kemudian rebus spagheti hingga lembut, toskan
- Kuali lain, panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih hingga naik bau.
- Kemudian masukkan udang masak hingga udang berubah warna
- masukkan cili kering dan sedikit chili flakes.. ikut la nk pedas mana.. Nak pedas letak lebih..
- Renjiskan serbuk oregano, serbuk lada hitam dan sedikit lada sulah. Perasakan dengan garam
- Masukkan spagheti dan gaul rata.
Notes
No comments:
Post a Comment