Karipap yang cantik ialah ia dapat bertahan keranggupanya walaupun hingga ke petang. Saya sudah mencuba banyak resipi tapi rasanya yang ini keeper dan akan saya gunakan selalu. Thanks to Izzah Muffin Lovers....saya mengintai dapurnya...dan ternyata Izzah memberi recommendation yang kuat jadi saya cuba. Sudah buat beberapa kali malah sudah ambik order untuk jamuan teman-teman..ternya memang ada feedback yang mantop.untuk entri ini saya cuma masukkan kulitnya aje..intinya..boleh guna method masing-masing..selamat mencuba.
Bahannya
500 g tepung
gandum
1/2 cawan
minyak masak
2 sdb
margerin/butter
secubit
garam
air
secukupnya
Cara
Membuatnya
Panaskan
minyak dengan majerin dan sejukkan sebentar
Curahkan
minyak dalam adunan tepung gaul rata sehingga menjadi serbuk roti.
Masukkan air
yang dimasukkan sedikit garam.
Uli sehingga
menjadi doh.
Rehatkan doh
lebih kuran 10 -15 minit baru dicanai.
No comments:
Post a Comment