Terdapat banyak cara membuat acar ikan ini, ada yang menggunakan cili, ada yang membuatkan seperti acar rampai..tetapi saya lebih gemar membuatnya dengan menggunakan rempah kari. Ada rasa ala-ala pajeri sedikit. Gandingan sesuaikan dengan masakkan ini sudah tentunya ikan masin dan ulam-ulaman.
Ingredients
Untuk Ikannya3-4 ekor potongan ikan tenggiri (garam kunyit dan goreng angkat dan ketepikan)
3 biji bawang putih dibelah dua
5 biji bawang merah dibuang kulit dan dibelah dua
1/4 timun dipotong memanjang
1/4 carrot dipotong memanjang
5-7 cili padi
Untuk Kuahnya
1 packet rempah kari Baba's
3 ulas bawang putih *
5 biji bawang merah*
1" halia*
1/4 cawan minyak masak
2 sdb kerisik
2 sdb cuka
2 sdb gula
1- 1 1/2 cawan air ikut kepekatan yang disukai
garam secukup rasa
1 kayu manis
3 bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 biji cengkih
Cara Membuatnya
- Blend semua bahan dan gaulkan dengan rempah letak sebelah
- Panaskan minyak tumiskan bahan yang diblend tadi. Masukan rempah kering dan biarkan rempah garing dan dan naik baunya.
- Masukkan 1 cawan air biarkan mendidihkan sedikit
- masukkan cuka, gula, garam dan kerisik
- Renehkan seketika dan masukkan ikan goreng tadi, masukan bawang putih, bawang merah , carrot, cili dan timun.
- Adjust rasa dan jika terlalu pekat tambahkan sedikit air.
No comments:
Post a Comment