Bottom LaEEyer
2 cups rice flour/ 2 cawan tepung beras
1/2 cup cornflour/ 1/2 cawan tepung jagung
3/4 cup sugar/ 3/4 cawan gula
1 cup mashed bread/ 1 cawan roti yang dihancurkan
3.5 cup coconut milk/ 3.5 cawan santan
coloring of choice/warna pilihan
Combine all ingredients, I normally blend and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour into a 8 "round tray or 7" square pan. Steam batter for 20 minutes. Batter is cooked when it is firm to touch./Blend semua bahan dan masak diatas api kecil dulu sehingga naik wap dan masukkan ke dalam loyang 7". Kukus selama 20 minit.
Top Layer
3 cups thick santan/ 3 cawan santan pekat
1 cup flour/ 1 cawan tepung gandum
2 tbsp cornflour/ 2 sdb tepung jagung
pinch of salt/ secubit garam
Combine all ingredients and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour batter over cooked (bottom layer) and steam on medium heat for 20 minutes. Open the cover and let the fire on for another 10 minutes to dry up the surface. Off the fire and cool the kuih completely before cutting./ Blend semua bahan, tapis dan kacau diatas api kecil sehingga naik wap. Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 20 minit. Buka penutup pengukus dan terus kukus selama 10 minit lagi untuk memastikan bahagian atas benar-benar kering. Padamkan api dan sejukkan.
_________________________________________________________________
Talam Roti ini adalah variasi dari puding roti kukus. Rasanya agak plain sedikit mungkin boleh divariasikan lagi.
________________________________________________________________
2 comments:
Salam pagi kak Paty,
wah laju akak menalam...nampak sedap..tadi masuk rumah ayu pun ada talam...terliur nur tengok...mcm nak menalam jugak ni...hihi.
Ini talam bulan puasa ari tu. Nak tutup tirai 2010, kak kena upload semua dulu, Ingat tahun 2011 nak belajar-belajar baking pula. Tengok Nur buat kek pisang tu geram pula. Buat housekeeping dulu pas tu masuk dapur balik.
Post a Comment