Pages

Monday, July 21, 2014

TENGGIRI ASAM REBUS TUMIS DARAT


Asam Rebus bagi orang sebelah selatan, asam pedas bagi sebelah utara..apa pun namanya ia merupakan lauk favourite. Untuk resipi kali ini saya masukka hirisan nenas menjadikan kuahnya manis da sedap. Bahan sampingan yang biasa digunakan ialah bendi, terung  ataupun timun. Lauk ini sesuai untuk semua jenis ikan paling sedap pari, tenggiri, plata dan kembung.

Gandingan hebat untuk dimakan bersama nasi ialah ikan masin, sambal belacan dan ulam...perghh....

Tenggiri Asam Rebus Tumis Darat


  • 3-4 keping ikan tenggiri atau apa-asapa ikan
  • 5 bendi/terung/timun
  • 1/2 bii nenas dipotong kecil
  • 1 bunga kantan
  • 1 tangkai daun kesom
  • 3 keping asam keping
  • 3 cawan air


Bahan Blend

  • 10 biji cili hidup
  • 11 tangkai cili kering
  • 7 biji cili padi
  • 2" belacan
  • 2" kunyit hidup


Blend semua bahan sehingga halus

Bahan Tumis

  • 11 biji bawang merah dihiris halus
  • 7 ulas bawang putih dihiris halus
  • 3 tangkai cili kering dipotong 3
  • 1 sdt jintan putih


Cara Menyediakannya

  1. Masukkan bahan blend, daun kesom, bunga kantan, asir, asam keping ke dalm periuk.
  2. Renehkan sehingga mendidih, masukkan ikan, perlahankan api,
  3. Masukkan nenas dan bendi.
  4. Masukkan garam, gula dan perasa.
  5. Sementara menunggu ikan masak, panaskan kuali  dan tumiskan bahan tumis sehingga kekuningan
  6. Curah atas ikan goreng tadi dan siap dihidang.




RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


1 comment:

Joceline Lor said...

Sound so good! Sedapnya ~

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...