Asam Rebus bagi orang sebelah selatan, asam pedas bagi sebelah utara..apa pun namanya ia merupakan lauk favourite. Untuk resipi kali ini saya masukka hirisan nenas menjadikan kuahnya manis da sedap. Bahan sampingan yang biasa digunakan ialah bendi, terung ataupun timun. Lauk ini sesuai untuk semua jenis ikan paling sedap pari, tenggiri, plata dan kembung.
Gandingan hebat untuk dimakan bersama nasi ialah ikan masin, sambal belacan dan ulam...perghh....
Tenggiri Asam Rebus Tumis Darat
Bahan Blend
Blend semua bahan sehingga halus
Bahan Tumis
Cara Menyediakannya
- 3-4 keping ikan tenggiri atau apa-asapa ikan
- 5 bendi/terung/timun
- 1/2 bii nenas dipotong kecil
- 1 bunga kantan
- 1 tangkai daun kesom
- 3 keping asam keping
- 3 cawan air
Bahan Blend
- 10 biji cili hidup
- 11 tangkai cili kering
- 7 biji cili padi
- 2" belacan
- 2" kunyit hidup
Blend semua bahan sehingga halus
Bahan Tumis
- 11 biji bawang merah dihiris halus
- 7 ulas bawang putih dihiris halus
- 3 tangkai cili kering dipotong 3
- 1 sdt jintan putih
Cara Menyediakannya
- Masukkan bahan blend, daun kesom, bunga kantan, asir, asam keping ke dalm periuk.
- Renehkan sehingga mendidih, masukkan ikan, perlahankan api,
- Masukkan nenas dan bendi.
- Masukkan garam, gula dan perasa.
- Sementara menunggu ikan masak, panaskan kuali dan tumiskan bahan tumis sehingga kekuningan
- Curah atas ikan goreng tadi dan siap dihidang.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
1 comment:
Sound so good! Sedapnya ~
Post a Comment