Saya hanya menyediakan intinya. Kulit murtabak saya gunakan doh roti canai cap "kawan"...ha..ha.. sudah tidak payah renyah-renyah...satu bungkus boleh dapat 5 keping mini murtabak ini. Mudah..ringkas dan boleh buat bila-bila masa ae. Murtabak ini sedap dimakan bersama jeruk bawang.
Murtabak Daging
Kulit
Roti Pratha - Kawan
Intinya
Cara Menyediakkannya
Roti Pratha - Kawan
Intinya
- 300 g daging cincang
- 3 biji bawang besar dicincang dadu
- 3 ulas bawang putih*
- 1" halia*
- 3 sdb rempah briyani
- 3 sdb minyak masak
- 4-5 biji telur ayam
- garam, gula dan perisa secukup rasa
Cara Menyediakkannya
- Tumbuk bahan bertanda* sehingga halus
- Masukkan rempah briyani, daging cincang dan bahan blend. Gaul rata dan perap seketika
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu
- Masukkan daging yang diperap tadi.
- Masukkan garam, gula dan perisa biarkan diatas api sehingga daging masak.
- Angkat dan sejukkan dulu.
- Pukul telur dan gaulkan daging yang dimasak tadi.a
- Bahagi kepada beberapa bahagian dan masak.
- Balutkan inti dengan dough pratha dan goreng seperti menggoreng roti canai.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment