Manisan yang cukup popular semasa bulan Ramadan terutama di UAE dan Middle Eastern. Crunchy from the outside and soft in the middle...lebih kurang donut tetapi manisan ini dimakan bersama air gula. Untuk mendapat impak yang lebih umpphhh saya masukkan sedikit buah pelaga dalam sirap. Taburkan sedikit bijan semasa menghidangnya.
Luqaymat - Sweat Dumpling
Ingredients
2 cawan tepung gandum1 1/2 sdb gula
1 sdt yeast
1 1/4 cawan air suam
5 sdb kentang lecek
1/2 sdt serbuk pelaga
sedikit garam
Sirap
1 cawan gula
1/2 cawan air
sedikit daun pandan
5 biji buah pelaga
Masak semua bahan sehingga pekat. Angkat dan sejukkan
Cara Membuatnya
Satukan semua bahan kecuali air dalam satu Mangkok
Masukkan air suam dan gaul rata
Konsistensi adunan akan menjadi sepeti adunan kek
Tutup dengan plastik dan perap selam 1 jam
Selepas 1 jam adunan akan kelihatan berbuih
Panaskan minyak dan goreng seperti membuat jemput-jemput. Goreng kekuningan dan angkat.
Notes
Adapted from - http://www.munatycooking.com/2012/08/sweet-dumplings-luqaimat.html
No comments:
Post a Comment