Resipi dari Tamilnadu yang tidak perlu pengenalan kerana ramai di Malaysia yang mengenali kuih ini...ha..ha...cumany telah di Malaysiakn menjadi Masolodeh. Menggunakan dua jenis dhal...kuih ini memng mengenyangkan dan sangat ranggup.
Masala Vadai
- 1 cawan Channa Dal
- 1 cawan Toor Dal
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
- I biji bawang besar dipotong dadu
- 2 biji cili hijau dihiris halus
- 1 tangkai daun kari dihiris halus
- 2 tangki daun ketumbr dihiris halus
- 2 tangki cili kering dihiris hlus
- 1 sdt jintan putih
Cara Membutnya:
- Rendam kedua-dal semalaman atau sekurang-kurangnya 3-4 jm
- Tosskn airnya dan kisar tanpa air (seeloknya guna food processor)
- Masukkan bahan-bahan yang dihiris tadi dan garm secukup rasa
- Gaul rata dan kepal-kepal membentuk bulat dan leperkan
- Panaskan minyak dan goreng secara deep fry sehingga kekuningan
Notes
Adapted from - Patyskitchen
1 comment:
Kuih ni memang dari kecik lagi saya dah makan, Ayahanda suka beli dari gerai mamak... tapi lum pernah cuba makan dengan cili hijau tu... nak cuba, mana tahu lebih lazat rasanya kan!
Post a Comment