Bun susu ini lebih kurang sama dengan roti naik bezanya cuma pada bancuhannya kalau roti naik menggunakan air, bun susu ini menggunakan susu segar Tektur bun cukup lembut. Bun ini cukup mudah disediakan lebih-lebih lagi kalau ada bread maker, pakai tekan button aje dah siap
Boleh dimakan begitu aje atau pun disapu mentega dan jem, paling top makan panas-panas perghhh
Bun Susu
Ingredients
Egg wash
1 biji telur dipukul
1 sdb air
Campur dua bahan ini dipukul ringan
Campur dua bahan ini dipukul ringan
Instructions
- Campurkan semua bahan kecuali mentega dan uli sehingga sebati
- Masukkan mentega dan uli lagi sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan dah
- Rehatkan dalam sejam atau sehingga doh kembang 2 kali ganda.
- Kemudian tumbuk2 doh yang sudah kembang tadi dan uli hingga cantik licin
- Boleh lah dibentuk dan diletakkan dalam bekas
- Rehatkan doh sekali lagi. Biar naik 2 kali ganda
- Sapu doh dengan pukulan telur dan air tadi tabur bijan jika suka
- Bakar menggunakan api atas dan bawah lebih kurang 20 minit atau sehingga masak dengan suhu 150c
- Keluarkan dan sejukkan atas redai, kemudian sapu permukaan roti dengan marjerin sewaktu roti masih panas.
Notes
No comments:
Post a Comment